Wednesday, September 24, 2008

Raya Preparations....

*me wanna holer En fahmi first.....mananya email yang engkau janji-janjikan???Takde pon....*

I sat in the ofis separa bosan, separa teruja...sebab today's Wednesday and two more days it'll be the weekend. Yeay! Too bad my holiday won't start till the end of Monday, meaning to say that I will still have to combat Monday blues next week before taking a long break...

*Takpe. I reserve sending my laptop to IT on Monday for clean up. So Monday boleh la aku mati kebosanan kat ofis*

I have cleared my queries earlier during the day, and since ada saki baki duit lebih bulan ni (before gaji masuk on Friday), I started clearing my raya checklist....

1. Bayar Kak Saba for the tart nenas and to pick up from Jo during the weekend - check!
OK, tart ni dah jadi macam my family addiction. Every year we consume at least 4 balang, itupun tak serve kat guest ok...malam raya my siblings and I dah dok depan tv habiskan. My mom dah sampai berkali-kali ingatkan suruh make sure tak lupa beli, sebab almaklumla...kak saba jauh kat PwC KL Sentral sana.

2. Kuih raya - leave it to mom!
Kitorang tak makan sangat kuih-kuih raya ni, apart from the tart nenas I mention above. Tart nenas tu je la kuih paling laku kat umah. Next to that it the chocolate cake we make every year. Since mommy is in a jolly good mood (coz I heard from my kakak secretary yang my mom dah berkobar2 nak masak kek...boleh tak?aku anak pun dia tak cerita...), so most probably my mom will get this in check...

*i nak sangat : choc chip cookies kat Marks & Spencers.....yummey!!!!*

2. Baju raya - check!
This year my mom tak buatkan baju raya....dia boikot.Dia kata anak dia semua tak menghargai jasa baik dia buat baju raya tiap-tiap tahun (drama, drama!)......nasib baik tahun ni I ada hantar sepasang kat Kak Siti (yang ku tunggu berbulan-bulan baru siap sebab dia syik lupa je), so at least, lepas la first day raya merasa baju baru. Color tahun ni purple, kain kosong bermotif batu-batu. Hahahahahah. Untuk second day onwards I nanti bawak je la baju tahun-tahun lepas, buat banyak-banyak pun ntah-ntah tak pakai sebab time raya nanti dok jaga umah.Sigh.

3. Kasut raya - tak perlu.
Raya every year at my grandma's joint kat Kuala Pilah, and selalunya kalau raya tu pagi2 mesti hujan ke bagai....so at the end we did not use kasut raya anyway, sebab takut berlumpur nanti tak vogue!Hahhaahahah. So this year I'll be comfy enough with my worn down pink crocs.

*I think I need a new pair of crocs...what say you???*

4. Accessories - hmmm, to think about....
Nak pakai bling bling ke tahun ni???Ntah la, macam tak de mood je. lagipun nak tunjuk kat sape....
tengokla, kalau rajin tersesat ke Jalan TAR this weekend ada la tu....

5.Langsir Raya....
Ini, I dah constantly remind my mom since before puasa....I nak langsir baru untuk ganti langsir hijau terang yang my landlord provided for me. Tak syok la langsir tak in sync dengan perabot umah, and since my furniture banyak earthy and red tones, langsir hijau tu macam a bit off...

Not that anybody would notice sebab I am not sure yet I nak buat open house ke tak...but still, aku hendak menyedapkan hati dan mata ni. Cukupla dekat setahun aku mengadap langsir hijau tu...

which brings out the next point...

6. Spring cleaning - to be done this weekend.
Tak nak la balik dari cuti panjang umah berabuk-abuk kan?? Besides, I think I will be too tired by the end of the long weekend that if I don't clean before I leave, I might end up not cleaning at all till a week after raya. Which is not good. Mana tau tiba-tiba ada orang datang bertandang...buat segan je...

7. Service kereta - arif taking it to the workshop on Friday, check!
Benda-benda jantan macam ni kena biarkan lelaki buat....nanti patah kuku susah. Tak sempat tunbuh before raya...

To come to think of it tadi I pun gatal2 la browse thru PDRM's website....bencinya, found out that I have 2 long outstanding summons since 2004. Ni kerja ex aku la ni speeding. Mangkuk ayun. Sigh. So tadi aku pun bayar la saman...sedihnya!!!!!!!!Melayang rm150! nasib baik dah putus!!!!

*kalau tak???*

Sigh...

Tak de la panjang my raya checklist actually. Hahahahha....imagine those yang dah kawin, mesi lagi berjela-jela. Hehehehehe...

My dear cousin Bailey is going to be in KL thursday onwards!Yeay!This weekend I will be shopping with him all day, hahahahah.

*Harus ke aku ke Juicy and claim the charm for my bracelet from him???Tempting, tempting*

Sigh.

Banyak nye benda nak buat.

2 comments:

Fahmi Rosli said...

oh ya hor........hahahaha..........sowi my bad........can i have ur email please........cheers

zie said...

Babe,

Macam mana nak check saman online? Boleh bagi link and depa boleh accept payment online tak?