Thursday, May 14, 2009

From Manila to Subic Bay - the drive

Sambung balik kisah perjalanan kat Philippines. Sigh. Mesti korang rasa dah basi. But then whatever la, boleh share pics, so wth.

On the third day we made our way to Subic Bay, which is a 4 hour drive from Manila town. What's in Subic Bay? Its a marina bay with a duty free port zone, so there's a beach, plus a whole load of factory outlets and duty free shops in a small little town the size of Taiping, Perak.

And there's also a fishing spot in the area....so its kinda a win-win thing between me and Bailey sebab dia kemaruk nak fishing, and aku kemaruk nak pi pantai.

*in which at the end none of us went fishing sebab gilo ke apa nak suruh aku bangun pukul 4 pagi pergi sungai?memang tak dapat la kan*

My car (cehcehceh...) left town at 2pm....coz I have errands to run and I just can not skip town not doing it!

*biasa la, pompuan, what do you expect?*

Nak tahu betapa jauhnya Manila-Subic.....here's a map illustrating the journey (in which we hacked from the SLEX hiway...sebab bosan gila takde apa nak tengok kiri kanan jalan....)

*point A to point B - kanan manila, kiri subic*

After almost 3 hours kitorang sampai sini....

*gila banyak lagi ground nak cover!*

*ok, mana taknya...tengok Jekster drive laju mana kat highway??*

Damn it, ikut hati nak je aku campak dia keluar kereta. Biar aku je yang drive. Lagi cepat sampai agaknya....

Alasan dia drive that slow sebab takut Bailey marah dia drive laju-laju.

WTF?

The journey is pretty boring. Kalau takde muzik tu agak-agak boleh mati kering la atas kereta. But the scenery is gorgeous. Sambil-sambil tu Chico and myself filled in our spare time camwhoring....

*gunung-ganang menghijau*

*me and chico*

*the road ahead*

*rumah-rumah kampung....*

I wonder how the hell people actually live in this area. Macam sangat-sangat terpencil, not even a proper road transport is in sight (ye la, outside the highway area la).

*me at the back seat*

Aku harus la duduk kat seat belakang. Seriously, I can't be at the front passenger seat sebab everytime I'm there rasa macam salah jalan je....macam all the cars at the other side tetiba nak langgar kita.

Sigh.

Apa kes? Kan kat highway? Sepanjang 3 jam tu boleh kira okeh berapa kereta you jumpa.

Still....lemah semangat seh. Mana tau tetiba lori ke kat depan. Serious scary.

*kan aku dah kata boleh kira berapa banyak kereta?ni kira ada dua je...*

*saki baki larva....area ni area pinatubo erupt dulu....so macam tanah dia rupa macam tanah liat*

Since gerak dari town pun dah lewat, sampai pun lambat la. About 6pm. Sempat singgah Nike and Adidas factory outlet and beli-beli barang kat duty free.

Tak boleh la pulak camho kat duty free, banyak siot pakcik bawak senapang. Kalau snap gambar je dia jeling garang, takut weyh.

On the way to the apartment, jumpa sign ni....

*ini satu sign yang aku tak faham apa relevannya*

Why point out the obvious?

At the end of the day, this is my cargo load....

*banyak kah?*

Hahahahhaha....I travel lite. Remember?

2 comments:

shasha said...

babe...next time bawak beg kosong lee...takpun beli extra one bag...hahahha..mati la kena bayar nanti ek..

Zuraida said...

nak kena bawak beg kosong???apa la pulak kes ni?

kalau aku ada entourage macam victoria beckham boleh la kot,ke JLo ke.....aku sorang nak angkut dua tiga beg tak larat tau....