Sunday, January 16, 2011

Menjawab Soalan - Mampukah Bisnes PB membawa Untung??

It has been a busy week, with work and my side business and all and alhamdulillah with the motivation from friends and my business partners I am feeling more hyped than ever! I have to admit that there are challenges in doing what I do now, nak jual barang bukan senang tapi duit mana datang senang senang kan? Mesti la kena kerja baru dapat hasil!

So I take the challenges, criticism , rejection and whatnot as part of my learning curve. Macam buat homework add maths masa form 5 dulu la, sebelum dapat jawapan betul I banyak kali buat salah. But then I learn from my mistakes and with a lil bit of patience, I manage to get through it during SPM and look at me now....

....dah try nak buat bisnes. Kalau cikgu tau mesti bangga. *grin*.

Anyways, this post is published untuk menjawab soalan Cik/Encik Kerja Sambilan towards my post "The PB business 0 mampukah membawa untung???"


Sebenarnya masa mula mula dulu I wondered about it as well. Then time time tengah search around tu (even till now pun ada) banyak la orang bagi feedback - both the negatives and the positives. But after a month into the business I realised that there is so much more opportunity in this business than I have ever imagined because....

1. The business opens opportunities for you to sell premium products and reap its benefits!

The business is recognised both locally and internationally, tak percaya google saja you will get information how its awarded by Forbes 4 years in a row and how its so successfull, its listed in Bursa and had produced top-notched local entreprenuers.

The opportunities is endless because sebagai agen, anda bukan sahaja boleh menjual its main product....

Premium Beautiful Corsette - Slimming corsette terulung di Malaysia

Bio Aura - Water Filter Berkualiti Tinggi

Tetapi juga banyak lagi produk sampingan seperti Lactolite (slimming product).....

.....Biozone (penyahbau kereta - air ioniser) , pelbagai bentuk supplemen (Pil Herba Maharani etc) dan banyak lagi produk-produk berkualiti tinggi di bawah payung Hai-O.

The possibility is endless.

And sebagai businessman/businesswoman, this diversifies your portofolio.

2. A Rewarding Compensation Plan

Have you heard of our business and marketing plan before?

Kalau belum jangan sibuk nak judge. Sebelum judge sila book appointment dengan saya (ehem ehem), dengar dulu business plan, tanya soalan- soalan cepuplatinum anda.....dan bila dah berdiskusi baru judge.

Because shutting it down immediately is a loss of opportunity.

Take it from me. I heard about it sometime around June last year. Sumpah sebab dengar all this negativities I shut down and menyepi. Tapi selepas melihat bukti sebenar depan mata and understood that "IT IS NOT IMPOSSIBLE!!!", then I masuk jugak last December. Dalam hati kus semanagt berdebar-debar tahap dewa ketakutan.

Akan tetapi.....lepas 10hb Januari yang lalu masa dapat bonus pertama....aku sudah tidak takut lagi. Selepas attend class Rabu I finally understood;

- There is no shortcut to success. You want to succeed you work for it!

- The motivation to succeed is rewarding sebab, not only that income boleh naik dari 4 digit ke 5 digit ke 6 digit - 7 digit pun boleh. Yang penting usaha. Kalau ko dok tido je kat umah tak kisah la berapa ramai orang pun bawah ko......you will go no where!!!!

Kalau aku tau la...dari Jun lepas aku dah start...dah dapat save pertengahan 5 angka.....

Ini juga tidak mustahil....

Car Fund! Boleh beli Ferrari!!! Kalau mahu la. Saya hanya mahu Honda CRV satu. So usaha ke situ.....


Travel the world!

Part of the compensation plan is overseas trip with VVIP treatment (fully sponsored yo!~). Tapi ini tidak datang mudah okay, kalau mahu qualify for the trip harus kerja keras achieve target sale.....tapi from the stories I've heard dari CDM and DDM's masa kelas, the return sangat sangat berbaloi so next to eye on the prize.....

HONG KONG TRIP!

Mana tau kalau ada rezeki kan? Mari kita usaha sehabis baik, if Allah's will then hopefully sampai la ke sana....

Kalau tak qualify kali ni takpe....masih ada lagi trip trip sebegini in the future. So if we don't succeed, we try and try again!!!

3. Guidance from Pemimpin-pemimpin yang Berkaliber!!!


*photo credit from http://littl3caliph.blogspot.com*

Macam mana nak buat bisnes sorang sorang without help and guidance? Pertama sekali we must accept the fact that at day 1 when we started the business, kita semua masih kacang puteh yang cetek ilmu dan perlukan bantuan. Even bila kita dah kaya raya dan berjaya pun kita akan memerlukan bantuan. I think the biggest bonus of being in the business is that you have the support and guidance dari pemimpin-pemimpin yang tak lokek ilmu dan sanggup berkongsi pengalaman dan turun padang menjayakan bisnes kita. Over the past few weeks I have observed how CDM Hanis and her team (dalam gambar di atas) did her work and I have to say its inspiring and mengujakan....

Kenapa?

Kerana mereka saling bantu mebantu. Bukan spoonfeed kita, tapi sanggup berkongsi ilmu selagi kita mahu belajar dan sanggup memperbaiki diri.

Bukan itu shaja, they instill a great work ethics among their agents through weekly classes. And this work ethics I see in my business partner, Ika, yang juga tak lokek ilmu dan rajin membantu. And it also inspire me to do the same because now I believe that to be successful, you don't have to step on others to climb the ladder.You boleh naik dengan membantu orang lain juga.

Okay, actually banyak reason lagi tapi tak payah cakap banyak la.....

Nak tau lebih lanjut (ke excited nak tengok statement ke....) boleh la book appopintment....

ZURAIDA
012-3989696
zuraida_sarin@yahoo.com
zuraidasarin@gmail.com

That time nak cerita panjang lebar lagi mudah!!! Its a great opportunity to consider, so why not luangkan sedikit masa? What's the worse that could happen?

Usaha tangga jaya. Kalau tak cuba tak tau kan?

No comments: