Monday, November 11, 2013

My Daiso Wonderland....

I have to first admit that Publika is a very expensive place to work at.

Serious tak tipu.

Just think about it. Parking confirm RM10 per day.Lunch ranges between RM10 to RM30 on average - rata rata set lunch paling murah dapat la dalam RM15 campur air. Tu belum kalau nak gatal gatal nak minum petang ke, munch munch ke. Unless you nak resort to just eating at mamak stall every day, itu pun kalau order mee goreng and air satu dah RM7.

That being that ada banyak restaurant yang sedap-sedap kat sini - but the pricetag kan be hefty.

Sigh.

The upside is Publika has a lot of cool boutiques, akan tetapi takkan la nak shopping kat boutiques everyday. At the end ada 3 tempat je yang jadi destinasi cuci mata and shopping kegemaran dalam Publika ni - BIG supermarket, Guardian and DAISO.

Yeap, you hear me correct - DAISO.

Hahahahah!

Heaven okay kalau stress stress pastu masuk kedai yang segala benda mak nenek berharga RM5. For a while we get to forget that everything else in Publika is expensive. Buktinya almost everything in my work station  - from the mug to the coaster, to the work station organisers are from Daiso.

Plus semua colorful ok.  Ceria hidup.

Anyways, a snapshot of a typical day at Daiso is like this....


Goofing  in front of the mirror testing barang.


Try sorang sorang tak cukup - kena try ramai ramai sambil ambik gambar.

Imagine aktiviti yang sama ulang2 dalam 15 minits with different set of hats.

*grin*

Tangkap gambar ada sebab. Sometimes we can't make up our mind on something on first visit. So usually we all letak barang dulu - tak nak la membazir kalau menyesal balik nanti tak suka barang that we buy tu kan - then later kat ofis boleh contemplate to buy or not, sambil sambil discuss with other collegues whether its a good decision to buy.

*grin*

5 bucks is still money. Ni practice of informed consumers.

Most of the time its fun to go around Daiso sebab the stuff there macam super colorful. Contohnya this section of iphone covers....


Kiutkan???

RM5 je!!!

We can go bonkers without even going to China or Korea! Jimat flight tix!


Close up sikit on the products!

Macam mana tak gatal tangan???


I myself has an eye on this bling baby.

Sigh.

Tunggu gaji la.

Hahahahah!

No comments: